Connect with us

Blog

https://mobitool.net/ly-thuyet-va-bai-tap-ve-hien-tuong-cam-ung-dien-tu-mon-vat-ly-11-nam-2021.html

Published

on

Lý thuyết và bài tập về Hiện tượng cảm ứng điện từ môn Vật Lý 11 năm 2021

Như vậy, trong nội dung bài viết trên đây, DaiLy Wiki đã cập nhật cho bạn thông tin về “https://mobitool.net/ly-thuyet-va-bai-tap-ve-hien-tuong-cam-ung-dien-tu-mon-vat-ly-11-nam-2021.html❤️️”. Hy vọng thông qua những gì bài viết “https://mobitool.net/ly-thuyet-va-bai-tap-ve-hien-tuong-cam-ung-dien-tu-mon-vat-ly-11-nam-2021.html” đã chia sẻ có thể giúp bạn đọc thêm nhiều thông tin về “https://mobitool.net/ly-thuyet-va-bai-tap-ve-hien-tuong-cam-ung-dien-tu-mon-vat-ly-11-nam-2021.html [ ❤️️❤️️ ]”.

Bài viết về “https://mobitool.net/ly-thuyet-va-bai-tap-ve-hien-tuong-cam-ung-dien-tu-mon-vat-ly-11-nam-2021.html” được sưu tầm và đăng bởi admin DaiLy Wiki vào ngày 2022-09-19 03:28:31. Cảm ơn bạn đã đọc bài tại Dailywiki.org

Rate this post
Xem thêm  Ngành quản trị khách sạn học trường nào? Thi khối nào?
Continue Reading

Blog

Bộ 5 đề thi giữa HK1 môn Tiếng Anh 9 có đáp án năm 2021-2022 Trường THCS Hùng Vương

Published

on

Bộ 5 đề thi giữa HK1 môn Tiếng Anh 9 có đáp án 5 2021-2022 Trường THCS Hùng Vương

[rule_3_plain]

DaiLyWiki xin giới thiệu tới các em tài liệu Bộ 5 đề thi giữa HK1 môn Tiếng Anh 9 có đáp án 5 2021-2022 Trường THCS Hùng Vương nhằm giúp các em luyện tập và sẵn sàng cho kì thi giữa HK1 sắp đến. Mời các em cùng tham khảo nhé!

BỘ 5 ĐỀ THI GIỮA HK1 MÔN TIẾNG ANH 9 CÓ ĐÁP ÁN

NĂM 2021-2022 TRƯỜNG THCS HÙNG VƯƠNG

1. Đề số 1

Find the word which has a different sound in the part underlined

1. A. tablecloth

B. authenticity

C. through

D. although

2. A. weave

B. treat

C. deal

D. drumhead

3. A. delighted

B. helpline

C. advice

D. decision

Choose the word which has a different stress pattern from the others.

4. A. disappointed

B. adolescence

C. environment

D. independence

5. A. balloon

B. craftsmen

C. markets

D. local

Give the correct form of word

6. Last week we had a ____________ trip lớn an ancient village on the outskirts of Hanoi. (MEMORY)

7. I think Tom and Mary have known each other since their _____________. (CHILD)

8. Everything was ___________ lớn me when I visited Gold Coast for the first time. (EXCITE)

Choose the correct answer A, B, C or D

9. I have ten pictures and eight pieces____________sculpture on exhibition.

A. of

B. on

C. in

D. for

10. All people should join hand in protecting the environment _________ we can gain better health.

A. in order that

B. when

C. because

D. even though

11. They see the outdoors as a____________ activity, not a job opportunity.

A. exhausted

B. international

C. recreational

D. volunteering

12. Dublin was a very different place in those days, like a village, not the wonderful________city it is now.

A. rural

B. cosmopolitan

C. reliable

D. pleasant

13. This is a top-quality product at a very _________price.

A. high

B. costly

C. affordable

D. effective

14. He advised the ___________ in class

A. lớn not talk

B. not lớn talk

C. lớn talk not

D. don’t talk

15. Someone was wondering if the taxi ___________ yet.

A. had arrived

B. arrived

C. arrives

D. has arrived

Choose the word or phrase in each of the following sentences that needs correcting

16. Her mother ordered (A) her do not go (B) out with him (C)the night before (D).

17. We have no idea (A) who talking (B) lớn when (C) we have problems (D).

Read the following passage and choose the best option for each numbered blank.

Hello! My name is Herman. I live in a big city in Germany and it’s quite exciting! There are lots of things lớn do. My parents bought a flat near a park where I can ride my bike or (18) _____________ skateboarding. My brother is older than me and I also go lớn the cinema with him. The city library is a great place. I usually meet my friends there and we do our school (19) _____________ or study together.

Of course living in a big city is not easy. City life can be fast, tiring and stressful. The streets are always (20)_____________ and noisy. Because of the cars is polluted sometimes. People are so busy that they (21)_____________have time for their neighbours or friends. But I can’t see myself moving lớn the (22)_____________. I just love living in the city too much.

18. A. go

B. do

C. play

D. sail

19. A. workshop

B. projects

C. playgrounds

D. competitions

20. A. bored

B. surprised

C. crowded

D. exhausted

21. A. usually

B. always

C. often

D. rarely

22. A. university

B. countryside

C. mountain

D. building

Read the passage, and choose the correct answer A, B, C or D for each question.

If parents bring up a child with the sole aim of turning the child into a genius, they will cause a disaster. According lớn several scientists, this is one of the biggest mistakes which ambitious parents make. Generally, the child will be only too aware of what his parents expect, and will fail. Unrealistic parental expectations can cause great damage lớn children.

However, if parents are not too unrealistic about what they expect their children lớn do, but are ambitious in a sensible way, the child may succeed in doing very well – especially if the parents are very supportive of their child.

Michael is very lucky. He is crazy about music, and his parents help him a lot by taking him lớn concerts and arranging private piano and violin lessons for him. They even drive him 50 kilometers twice a week for violin lessons. Michael’s mother knows very little about music, but his father plays the trumpet in a large orchestra. However, he never makes Michael enter music competitions if he is unwilling.

Winston, Michael’s friend, however, is not so lucky. Both his parents are successful musicians, and they set too high a standard for Winston. They want their son lớn be as successful as they are and so they enter him for every piano competition held. They are very unhappy when he does not win. Winston is always afraid that he will disappoint his parents and now he always seems quiet and unhappy.

23. One of the serious mistakes parents can make is lớn .

A. push their child into trying too much

B.help their child lớn become a genius

C.make their child become a musician

D.neglect their child’s education

24. Parents’ ambition for their children is not wrong if they .

A. force their children into achieving success

B.themselves have been very successful

C.understand and help their children sensibly

D.arrange private lessons for their children

25. Michael is fortunate in that____________.

A.his father is a musician

B.his parents are quite rich

C.his mother knows little about music

D.his parents help him in a sensible way

26. Winston’s parents push their son so much and he .

A.has won a lot of piano competitions

B.cannot learn much music from them

C.has become a good musician

D.is afraid lớn disappoint them

27. The two examples given in the passage illustrate the principle that ____________.

A.successful parents always have intelligent children

B.successful parents often have unsuccessful children

C.parents should let the child develop in the way he wants

D.parents should spend more money on the child’s education

Complete the second sentence in each pair so that it has a similar meaning lớn the first sentence

28. I arrived on time in spite of the bad traffic.

Although ______________________________

29. We have never stayed at a worse hotel than this. (the)

This _______________________ we’ve ever stayed at.

30. “Have I ever met him before?” Laura said lớn herself. (wondered)

______________________________________

ĐÁP ÁN

Find the word which has a different sound in the part underlined

1. D     2. D     3. D

Choose the word which has a different stress pattern from the others.

4. C     5. A

Give the correct form of word

6. memorable

7. childhood

8. exciting

Choose the correct answer A, B, C or D

9. A     10. A   11. D   12. B   13. C   14. B   15. A

Choose the word or phrase in each of the following sentences that needs correcting

16. B   17. B

Read the following passage and choose the best option for each numbered blank.

18. A   19. B   20. C   21. D   22. B

Read the passage, and choose the correct answer A, B, C or D for each question.

23. A   24. C   25. D   26. D   27. C

Complete the second sentence in each pair so that it has a similar meaning lớn the first sentence

28. Although the traffic was bad, I arrived on time

29. This is the worst hotel that we’ve ever stayed at.

30. Laura wondered if she had met him before.

2. Đề số 2

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet lớn indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions

1: A. primary 

B. divide 

C. comprise 

D. religion

2: A. impressed 

B. disappointed 

C. wished 

D. stopped

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet lớn indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

3: A. design 

B. mention 

C. prefer 

D. inspire

4: A. memorable 

B. experience 

C. historical 

D. production

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet lớn indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

5: I wish I have (A) time and (B) money lớn travel (C) around the world (D).

6: John used lớn going (A) lớn school by (B) bus. Now he goes (C) by bicycle (D).

7: She asked (A) me how long (B) does it take (C) me lớn go (D) lớn school by bike.

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet lớn indicate the correct answer lớn each of the following questions.

8: My parents once took me lớn Bat Trang village. I could make my own _________ there.

A. pottery

B. lacquer

C. painting

D. sculpture

9: _________ he’s spent a lot of money lớn redecorate his cửa hàng, he cannot make any more profit.

A. In order lớn

B. Although

C. So that

D. Because of

10: Osaka has become one of the _________ “liveable” city in Asia.

A. more

B. better

C. much

D. most

11: We _________ a really good restaurant near the central station.

A. found out

B. got over

C. took off

D. looked forward

12: Ha Noi City now is _________ it was 10 years ago.

A. not as large

B. much larger than

C. more large than

D. the largest

13: Huy got a bad mark for his English test. He must have been really _________.

Xem thêm  Gank là gì? Gank là gì trong Pubg, Liên Minh, Liên Quân, Free Fire,..

A. disappointed

B. relaxing

C. interested

D. happy

14: Jane said that she _________ come and look after the children the following day.

A. would

B. was

C. has lớn

D. is going lớn

15: That church looks very old. When _________?

A. was it built

B. is it built

C. has it been built

D. did it build

16: She was really impressed _________ the friendliness of the local people.

A. with

B. by

C. in

D. on

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet lớn indicate the most suitable response lớn complete each of the following exchanges.

17: Mom, I’ve got the first rank in class this semester. – ………………

A. Well done

B. Thank you

C. Never mind

D. Let’s go

18: I will pick you up at eight o’clock on my way lớn the airport. – ……………….

A. For pleasure

B. Great. I’ll see you then.

C. I have a phone.

D. Would be.

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet lớn indicate the word(s) CLOSEST in meaning lớn the underlined word(s) in each of the following questions

19: Maths and English are compulsory subjects in my school.

A. required

B. difficult

C. interesting

D. optional

20: The council had lớn cancel the football match because of the storm.

A. come back

B. call off

C. set off

D. pass down

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet lớn indicate the word(s) OPPOSITE in meaning lớn the underlined word(s) in each of the following questions

21: Lan is very depressed because here closest friend is moving lớn another city.

A. sad

B. disappointed

C. happy

D. delighting

22: Take off your hat when you go lớn the pagoda.

A. go on

B. pull down

C. take up

D. put on

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet lớn indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks

I’m fascinated (23) __________ traditional handicrafts. At weekends, I usually go lớn Bat Trang where I was born. It’s a (24) __________ village not far from Ha Noi center. My uncle and my aunt still live in Bat Trang and they own a big workshop there. In fact, my grandparents (25) __________ that workshop and some years ago, my uncle and my aunt (26) __________ the business because my grandparents are very old. My grandfather is a well-known artisan in the village. Every time I go there, he teaches me how (27) __________ things from clay such as pots, vase and bowls.

23: A. in 

B. of 

C. by 

D. with

24: A. making hat 

B. pottery 

C. moulding 

D. painting

25: A. started

B. set  

C. went

D. made

26: A. looked after

B. took care 

C. set up

D. took over

27: A. lớn make 

B. lớn do 

C. lớn know

D. lớn find

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet lớn indicate the correct answer lớn each of the questions

In Britain some families feel that learning at home is better than going lớn school. Home schooled children can choose when they want lớn learn. Does this sound more enjoyable than school?

Andrian is a science prodigy and he wants lớn start university by the age of fourteen. He finds school lessons easier than the ones he expects but making friends is more difficult. At home he can spend more time on his favourite subjects and is preparing lớn take many of his exams early. Does he ever take a break? “Yes”, he says “I don’t study subjects I’m not interested in.”

Holly’s parents weren’t happy with the local school. So they made a decision lớn teach her at home. Her favourite is history and she often goes lớn the museum lớn study. “I couldn’t do that before”, she says. “This is more interesting than school was.” Her parents are always happy lớn help her.

Andrian and Holly love learning at home, but some people think that studying at school is more useful because it trains you for adult life. It teaches you lớn be with people you don’t like, but it can also help you lớn make friends. Are these things more important than lessons? What do you think?

28: In Britain, people can learn at home or _____________.

A. at school

B. at work

C. at the museum

D. at break

29: Andrian wants lớn start ____________________ when he’s 14.

A. school

B. subjects

C. lessons

D. university

30: He only studies things that he ____________________.

A. is interested in

B. isn’t happy with

C. feels easy

D. feels difficult

31: History is Holly’s ____________________.

A. favourite test

B. favourite subject

C. boring subject

D. only one subject

32: Why do some people think studying at school is ____________________?

A. easier

B. more useful

C. stressful

D. a waste of time

Finish the second sentence so that it has a similar meaning lớn the first one, beginning with the given words.

33: Helen started lớn learn Chinese in 2000.

=> Helen has …………………………………………………………………………………

34: About thirty million people are watching this programme.

=> This programme ………………………………………………………………………….

35: The boys said, “We have lớn try our best lớn win the match,”

=> The boys said that ……………………………………………..

36: She asked Lan how many members there were in her family.

=> She asked Lan: “……………………………………………?”

Rewrite the sentences into a new one using the given words in brackets. Do not change the given words in any ways.

37: Many people think there is no city in Vietnam that is cleaner than Da Nang City. (the)

=> ………………………………………………………………

38: It rained very heavily. We cancelled the trip lớn the famous Bat Trang craft village. (since)

=> ………………………………………………………………

39: David has a good relationship with most of his colleagues. (gets)

=> ………………………………………………………………

40: Did you always eat sweets when you were small? (use)

=> ………………………………………………………………

ĐÁP ÁN

1. D

2. B

3. B

4. A

5. A

6. A

7. C

8. A

9. B

10. D

11. A

12. B

13. A

14. A

15. A

16. B

17. A

18. B

19. A

20. B

21. C

22. D

23. C

24. B

25. A

26. D

27. A

28. A

29. D

30. A

31. B

32. B

33. Helen has learned Chinese since 2000.

34. This programme is being watched by about thirty million people.

35. The boys said that they had lớn try their best lớn win the match.

36. She asked Lan: “How many members are there in your family?

37. Many people think that Da Nang City is the cleanest city in Vietnam.

38. Since it rained very heavily, we cancelled the trip lớn the famous Bat Trang craft village.

39. David gets on well with most of his colleagues.

40. Did you use lớn eat sweets when you were small?

3. Đề số 3

I. Choose the correct answer for each sentences:

1. If you study in the USA you can …………. speaking with the native speakers.

A. expect

B. practice

C. know

D. understand

2. Phil said that he ………… lớn borrow some money.

A. needs

B. has needed

C. needed

D. is needing

3. Last week Ba invited Liz lớn …………… his family on a day trip lớn the country.

A. join

B. link

C. gather

D. consist

4. Musicians have ……………. the ao dai in songs for many years.

A. sang

B. danced

C. mentioned

D. spoken

5. My home village lies near the …………….. of a mountain.

A. foot

B. elbow

C. leg

D. arm

6. He …………… a lot of photos lớn show the trip lớn his parents.

A. caught

B. drew

C. made

D. took

7. If you …………. lớn catch the first bus, you should get up early.

A. want

B. wanted

C. will want

D. would want

8. Mai wishes she ………….. her aunt in Ho Chi Minh City.

A. will visit

B. could visit

C. can visit

D. should visit

9. The doctor ……………… me not lớn stay up too late at night.

A. advised

B. suggested

C. insisted

D. forced

10. She was sick yesterday, …………… she was absent from school.

A. since

B. so

C. because

D. but

11. Vietnamese people are very ……………..

A. friend

B. friendly

C. friendship

D. friendliness

12. Let’s ………….. about my problem.

A. talk

B. talking

C. lớn talk

D. talked

13. Vietnam is a ……………. country. The weather is usually nóng there.

A. tropical

B. cold

C. warm

D. heat

14. My friend is fond of …………. TV in the evening.

A. watching

B. lớn watch

C. watch

D. watched

15. Some designers have taken ………….. from Vietnam’s ethnic minorities.

A. inspiration

B. education

C. impression

D. tradition

16. Jeans …………….. all over the world today.

A. is sold

B. was sold

C. will be sold

D. are sold

17. She asked me how ………….. lớn schools everyday.

A. I go

B. I went

C. do I go

D. did i go

18. What ……….. of learning English do you find most difficult, Hoa?

A. dictionary

B. passage

C. aspect

D. subject

II- a. Choose a word in each group that has different stress pattern:

19. A. inspiration

B. botanical

C. mausoleum

D. economic

20. A. occasion

B. department

C. introduce

D. official

b. Circle the word of which the underlined sound is pronounced differently from the others:

21. A. enjoyed

B. invited

C. mended

D. lasted

22. A. examiner

B. kind

C. miss

D. sick

23. A. divide

Xem thêm  Vân Navy là ai? Hot girl 9x thời đầu bây giờ ra sao?

B. religion

C. primary

D. comprise

24. A compulsory

B. industry

C. hamburger

D. funny

25. A. federation

B. impress

C. whether

D. design

III. There is a mistake in the four underlined parts of each sentences:

26. A new (A) cửa hàng was opening (B) on (C) Main Street last week.(D)

27. Thanh said (A) that he was (B) going lớn visit (C) his grandparents tomorrow.(D)

28. If you (A) want attending (B) the course, you must (C) pass the written (D) examination.

29. Minh and his (A) family had (B) a two- days (C) trip lớn their (D) hometown.

30. Tom asked me do I want (A) lớn go out (B) for lunch (C) with him.(D)

IV. Read the following passage then choose the best answer:

Secondary school students should wear casual clothes

I think It is necessary for secondary school students lớn wear casual clothes when they are at school.

Firstly, wearing casual clothes makes student ……(31)…… comfortable.

Secondly, wearing casual clothes gives students ….(32)….. of choice (sizes, colors……..)

Thirdly, wearing casual clothes makes students feel self- confident when they are …(33)…their favorite clothes.

Finally, wearing casual clothes makes school more colorful and …(34)…..

Therefore, students in secondary schools should wear casual clothes.

31. A. felt

B. feeling

C. lớn feel

D. feel

32. A. không tính tiền

B. freedom

C. freely

D. unfree

33. A. in

B. at

C. of

D. on

34. A. lively

B. clean

C. crowded

D. quiet

V. Choose the sentences have the same meaning:

35. “Where do you live?” – Bob asked me

A. Bob asked me where I lived.

B. Bob asked me where do I live.

C. Bob asked me where I live.

D. Bob asked me where did I lived.

36. We couldn’t sleep because the hotel was very noisy.

A. The hotel was very noisy so that we couldn’t sleep.

B. The hotel was so noisy that we couldn’t sleep.

C. The hotel was so that noisy that we couldn’t sleep.

D. The hotel was very so noisy that we coudn’t sleep.

37. taxi/ we/ late/ get/ want/ we/ lớn/ home/ so/ took/ didn’t/ a/.

A. We took a taxi, so we didn’t get lớn want home late.

B. We didn’t took a taxi, so we want lớn get late home.

C. We want lớn get late home, so we didn’t took a taxi.

D. We didn’t want lớn get home late, so we took a taxi.

38. It is raining now but I don’t like it.

A. I wish it will not rain now

B. I wish it does not rain now

C. I wish it is not raining now.

D. I wish it were not raining now.

39. Ann asked me whether I was không tính tiền that night.

A. “Were you không tính tiền that night?” Ann asked.

B. “Were you không tính tiền tonight?” Ann asked.

C. “Are you không tính tiền tonight?” Ann asked.

D. “Are you không tính tiền that night?” Ann asked.

40. You should run or you’ll miss the train.

A. If you run, you’ll miss the train.

B. If you don’t run, you won’t miss the train.

C. If you ran, you’ll miss the train.

D. If you don’t run, you’ll miss the train.

ĐÁP ÁN

I. Choose the correct answer for each sentences:

1 – B; 2 – C; 3 – A; 4 – C; 5 – C;

6 – D; 7 – A; 8 – B; 9 – A; 10 – B;

11 – B; 12 – A; 13 – A; 14 – A; 15 – A;

16 – A; 17 – A; 18 – C;

II- a. Choose a word in each group that has different stress pattern:

19 – B; 20 – C;

b. Circle the word of which the underlined sound is pronounced differently from the others:

21 – A; 22 – B; 23 – B; 24 – C; 25 – D;

III. There is a mistake in the four underlined parts of each sentences:

26 – B (was opened); 27 – D (the next day/ following day); 28 – B (lớn attend);

29 – C (two- day); 30 – A (if/ whether);

IV. Read the following passage then choose the best answer:

31 – D; 32 – B; 33 – D; 34 – A;

V. Choose the sentences have the same meaning:

35 – A; 36 – B; 37 – D; 38 – D; 39 – C; 40 – D;

4. Đề số 4

Choose the best answer lớn complete the sentences.

1. Thu and Lan …………. pen pals for over 5 years.           

A. were                   B. are                     C. haven’t                    D. have been

2. The students used  ………….football in that stadium, but now they don’t.        

A. Played                B. Play                   C. Playing                    D. lớn play

3. Would you like ………….and visit my country?  

A. Came                  B. Come                 C. lớn come                   D. coming

4. He wishes he …………….around the world.       

A. Can travel           B. could travel        C. travels                     D. Traveling

5. They wish they ………..a new house.       

A. have                    B. has                      C. lớn have                    D. had

6. You must learn English at school. It’s a……………………..subject.                 

A. Primary               B. compulsory        C. National                  D. second

7. I was ………….by the friendliness of the people and the beautiful sights.         

A. interested             B. impressed          C. comprised               D. corresponded

8. Ringgit is the unit of …………….in Malaysia.     

A. money                  B. lesson                C.currency                   D.language

Read the passage carefully and answer the question

Canada is the world’s second largest country. The area is 9,970,610 sq.km. The capital is Ottawa, and the largest city is Toronto. The population of Canada is 31,592,805. About one-third of the people are of British origin. One-fourth are of French origin. The official languages are English and French. The United States accounts for about four-fifths of Canada’s exports and supplies more than two-thirds of its imports.

1. Is Canada the largest country in the world?

………………………………………………………………………………….

2. Which city is the largest city in Canada?

………………………………………………………………………………….

3. What is the population of Canada?

………………………………………………………………………………….

4. What languages are officially  spoken in Canada?

…………………………………………………………………………..

5. What is the capital of Canada?

…………………………………………………………………………….

Complete the sentences.

1. I / arrive / Ha Noi Train station / 2 p.m / last Monday.      

………………………………………………………………………………………………….

2. I / already / visit / lot / famous / places / Ha Noi.

 ………………………………………………………………………………..

3. I / really / impress / beauty of the city / by / friendliness /  people..         

…………………………………………………………………………………………………. 

4. I / return / home / next Friday.       

…………………………………………………………………………………………………..

Give the correct forms of the words in brackets

1. ………………….., The ao dai was frequently worn by both men and women.  ( tradition).

2. The ao dai is now both traditional and ……………………. (fashion).

3. Some designers have ………………….the ao dai by printing lines of poetry on the ao dai.

( modern)

4. Liverpool is an ……………………city, north of England. ( industry)

Complete the second sentence so that it has the same meaning as the first sentence.

 1) I don’t have a car.    

 – I wish  ………………………………………….

 2) We started learning English 3 years ago.    

– We ……………………………………………………

 3) My father smoked cigarettes 5 years ago, but now he doesn’t smoke any more.

– My father used ………………………………………………………

 4). My mother tidies the living room everyday.       

– The living room………………………………………………………..

Put the verbs in brackets in the correct tenses or forms.

1. Minh ( not find ) ………………………………….his pen yet.

2. My house ( rebuild) ………………………………..….next month.

ĐÁP ÁN

Language focus:

Choose the best answer lớn complete the sentences.

1 – D; 2 – D; 3 – C; 4 – B; 5 – D; 6 – B; 7 – B; 8 – C;

Read the passage carefully and answer the question

1 – No, it isn’t.

2 – Toronto.

3 – 31,592,805

4 – English and French.

5 – Ottawa

Complete the sentences:

1.  I  arrived at Ha Noi Train station at 2 p.m  last Monday.

2. I am really  impressed by the beauty of the city and by the freindliness of its  people..

3. I will return  home  next Friday

Give the correct forms of the words in brackets

1 – traditonally; 2 – fashionable; 3 – modernized; 4 – industrial;

Complete the second sentence so that it has the same meaning as the first sentence

1. I wish I had a car.

2. We have learnt English for three years.

3. My father used lớn smoke 5 years ago.

4. The living room is tidied by my mother every day.

Put the verbs in brackets in the correct tenses or forms.

1 – has not found; 2 – will be rebuilt;

5. Đề số 5

I. MULTIPLE CHOICE: (8 points )

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet lớn indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

1: A. impressed           B. disappointed           C. wished                    D. stopped

2: A. destination         B. vacation                  C. question                  D. inspiration

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet lớn indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

3:  A. famous             B. workshop                C. village                     D. bamboo

4: A. design                 B. mention                  C. prefer                      D. consist

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet lớn indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

5: She wishes (A) she is (B) the most (C) beautiful girl in (D) the world.

6: Ba is very depressing (A) because his closest (B) friend is moving (C) lớn another (D) town.

7: Nick asked (A) Phong if (B) he has gone (C) lớn Nga’s birthday party the previous night (D).

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet lớn indicate the correct answer lớn each of the following questions.

8: For that artisans, making the paintings is a career ______ it supports the life of many generations of the family.

A. because of

B. although

C. so that

D. because

9: Vietnamese women today prefer modern clothes ______ Ao Dai.

Xem thêm  https://mobitool.net/truc-tiep-cktg-2021-hom-nay-13-10-rge-vs-fpx-t1-vs-100.html

A. for

B. lớn

C. in

D. with

10. Should all motorcyclists be __________to wear helmets?

A. interested

B. dangerous

C. impressed

D. compulsory

11. I rarely eat ice cream now but I______ it when I was a child.

A. eat

B. used lớn eat

C. would eat

D. will eat

12. He wondered _________to tell the news lớn his parents.

A. why

B. how

C. what

D. which

13. I wish my parents could put themselves in my ______

A. shoes

B. bags

C. blanket

D. heart

14. The children in my village used lớn go ______, even in winter. Now they all have shoes.

A. on foot

B. bare-footed

C. playing around

D. played around

15. You should take your shoes……………….when you go into the pagoda.

A. on

B. up

C. off

D. in

16. He was lazy ______ he was dismissed. Now he’s out of work.

A. because

B. since

C. so

D. as

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet lớn indicate the most suitable response lớn complete each of the following exchanges.

Question 17. “Thank you very much for your help.” “______”

A. It’s quite OK.

B. That’s right.

C. I’d love lớn.

D. You’re welcome.

Question 18. Phuong: “I’m taking my TOEFL test tomorrow.”

Daisy: “_________”

A. Good fortune

B. Good luck.

C. Good outcome.

D. Good success.

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet lớn indicate the word(s) CLOSEST in meaning lớn the underlined word(s) in each of the following questions.

19. The graduation is sad, because the time we studied together has come lớn an end.

A. succeeded

B. begun

C. finished

D. changed

20. Everyone has their own style of studying. I prefer lớn study by myself so I am not disturbed.

A. location

B. method

C. culture

D. network

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet lớn indicate the word(s) OPPOSITE in meaning lớn the underlined word(s) in each of the following questions.

21. Fruit and vegetables grew in abundance on the island. The islanders even exported the surplus.

A. large quantity

B. small quantity

C. excess

D. sufficiency

22. At 8 o’clock the plane took off into the air and soared above the clouds.

A. decreased

B. got dressed

C. landed

D. slowed down

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet lớn indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

Jeans are very popular with (23) _________ people all over the world. Some people say that

jeans are the “uniform” of youth. But they haven’t always been popular. The story of jeans started (24) _________ two hundred years ago. People in Genoa, Italy made pants so the cloth made in Genoa (25) _________ “jeanos”. Accordingly, the pants were called “jeans”.

In 1850, a salesman in California began selling pants made of canvas. His name was Levi Strauss. Because they were so strong, “Levi’s pants” became (26)_________ gold miners, farmers and cowboys. Six years later, Levi began making his pants with blue cotton cloth called denim. Soon after, factory (27) _________in the US and Europe began wearing jeans. At the time, young people actually didn’t wear them very much until later on.

23. A. rich B. old C. young D. poor

24. A. utmost B. closely C. hardly D. almost

25. A. called B. calls C. was calling D. was called

26. A. famous B. popular C. good D. wonderful

27. A. workers B. drivers C. cowboys D. farmers

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet lớn indicate the correct answer lớn each of the questions.

It is often considered that the schoolyard is where bullies go lớn make other kids a miserable school life, but a new study suggests that classrooms are another popular place.

The study, presented recently at the American Public Health Association’s yearly meeting in Philadelphia, is based on the results of the research from more than 10,000 middle school students who answered questions trực tuyến.

Of those researched, 43% said they’d been physically bullied within the last month. A bit more than half said they had been laughed at in an unfriendly way, and half reported being called hurtful names. About one third said groups had excluded them lớn hurt their feelings. 28% said their belongings had been taken or broken; 21% said someone had threatened lớn hurt them. According lớn the results, two-thirds of the students said they had been bullied in more than one way over the previous month.

The study authors mentioned that 8% of the students who answered said they had missed school at least once during the school year because of fear of being bullied, 25% said they had taken other actions, such as missing recess, not going lớn the bathroom or lunch, missing classes, or staying away from some area of the school lớn escape from experiencing a bully. Bullies did too much lớn the school life.

28. Bullies can happen in the following places EXCEPT_________.

A. schoolyards

B. classrooms

C. bathrooms

D. teachers’ offices

29. The underlined phrase “laughed at” in the passage is closest in meaning to_________.

A. made fun of

B. smiled nicely

C. shouted at

D. looked after well

30. Which of the following might some students do lớn protect themselves from bullies?

A. They miss school.

B. They call their parents for help.

C. They try lớn hurt others.

D. They break others’ belongings

31. How does the writer feel about bullies at school?

A. Excited

B. Disappointed

C. Worried

D. Puzzled

32. Which of the following is probably the best title for the passage?

A. Bad School Life

B. Bullies at school

C. Fear at school

D. School problems

Finish the second sentence so that it has a similar meaning lớn the first one, beginning with the given words.

33. I have never read such a romantic story.

=> This is the ____________________________________________

34.The boy is sorry he doesn’t have his teacher’s address.

=> The boy wishes______________________________________________

35. “ Will you spend your vacation in Ha Long next year?”, Liz said lớn us.

=> Liz asked _____________________________________________

36.They believe that the robbers got into the bank through the roof.

=> The robbers______________________________________

Combine the sentences into a new one using the given words in brackets. Do NOT change the given words in any ways.

I want lớn have more books. I work part-time lớn earn extra money. (because)

____________________________________________

She was very tired. She could not stand up. (so….that)

______________________________________________

I think it’s supposed lớn rain today. You should bring your umbrella with you. (so)

______________________________________________

40. When I was a child. We lived in Bristol. (used)

_______________________________________________

ĐÁP ÁN

1. B

2. C

3. D

4. B

5. B

6. A

7. C

8. D

9. B

10. D

11. B

12. B

13. A

14. B

15. C

16. C

17. D

18. B

19. C

20. B

21. B

22. C

23. C

24. D

25. D

26. B

27. A

28. D

29. A

30. A

31. C

32. B

33. This is the most romantic story I have ever read.

34. The boy wishes he had his teacher’s address.

35. Liz asked us if/whether we would spend our vacation in Ha Long the following year.

36. The robbers are believed lớn have got into the bank through the roof.

37. Because I want lớn have more books, I work part-time lớn earn extra money.

38. She was so tired that she could not stand up.

39. I think it’s supposed lớn rain today, so you should bring your umbrella with you.

40. We used lớn live in Bristol.

Trên đây là toàn thể nội dung Bộ 5 đề thi giữa HK1 môn Tiếng Anh 9 có đáp án 5 2021-2022 Trường THCS Hùng Vương. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo bổ ích khác các em chọn tính năng xem trực tuyến hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học trò ôn tập tốt và đạt thành tựu cao trong học tập.

Chúc các em học tập tốt!

Bài tập ôn tập Học kì môn Vật lý 9 5 2020 có lời giải cụ thể trường THCS Hoàng Việt

2167

Bài tập ở nhà phòng chống dịch Corona môn Toán 9

1679

Bài tập Gicửa ải bài toán bằng cách lập phương trình Toán 9 5 2020

2415

Lý thuyết và Bài tập Chương 3 Đại số 9 5 2019-2020

1158

30 bài tập trắc nghiệm về Hệ 2 phương trình hàng đầu 1 ẩn Đại số 9 5 2019

1175

Bài tập tăng giảm khối lượng kim khí môn Hóa học 9

3452

[rule_2_plain]

#Bộ #đề #thi #giữa #HK1 #môn #Tiếng #Anh #có #đáp #án #5 #Trường #THCS #Hùng #Vương

Như vậy, trong nội dung bài viết trên đây, DaiLy Wiki đã cập nhật cho bạn thông tin về “Bộ 5 đề thi giữa HK1 môn Tiếng Anh 9 có đáp án năm 2021-2022 Trường THCS Hùng Vương❤️️”. Hy vọng thông qua những gì bài viết “Bộ 5 đề thi giữa HK1 môn Tiếng Anh 9 có đáp án năm 2021-2022 Trường THCS Hùng Vương” đã chia sẻ có thể giúp bạn đọc thêm nhiều thông tin về “Bộ 5 đề thi giữa HK1 môn Tiếng Anh 9 có đáp án năm 2021-2022 Trường THCS Hùng Vương [ ❤️️❤️️ ]”.

Bài viết về “Bộ 5 đề thi giữa HK1 môn Tiếng Anh 9 có đáp án năm 2021-2022 Trường THCS Hùng Vương” được sưu tầm và đăng bởi admin DaiLy Wiki vào ngày 2022-10-01 16:43:45. Cảm ơn bạn đã đọc bài tại Dailywiki.org

Rate this post
Continue Reading

Blog

Top 7 món ăn chế biến từ dê ngon nhất

Published

on

Thịt dê giàu vitamin, protein, axit amin, khoáng chất, ít cholesterol… nên không chỉ là món ăn ngon mà còn có tác dụng hỗ trợ điều trị các bệnh tim mạch, ung thư, thiếu máu. Đây cũng là “liều thuốc bổ” đặc biệt dành cho những quý ông đang gặp vấn đề về sinh lý nam. Từ thịt dê có thể biến tấu thành nhiều món ăn ngon mà không cần phải ra hàng quán mới có thể thưởng thức. Vậy ngay bây giờ, hãy cùng TopList tìm hiểu xem thịt dê làm món gì ngon nhé.

Thịt dê xào sả ớt

Nguyên liệu:

  • 500g thịt dê
  • 4 quả ớt tươi
  • 5 nhánh sả
  • 3 củ hành tím
  • 1 củ tỏi
  • 1 nhánh gừng
  • 100ml nước dừa xiêm
  • 50g ngò
  • 50g hành lá
  • Đầy đủ gia vị

Làm:

  • GỠ BỎCông ước 1 Sơ chế nguyên liệu thô: Sơ chế thịt dê theo một trong các cách trên để khử mùi hôi. Cắt thịt thành từng miếng vừa ăn. Hành tím, tỏi, ớt băm nhuyễn. Sả băm vừa phải. Hành, ngò rửa sạch, cắt khúc vừa.
  • Bước 2 Ướp thịt dê: Thịt dê sau khi chặt miếng đem ướp với 3 thìa mắm + 1 thìa mắm + 2 thìa hạt nêm + 1/2 thìa đường + 1/2 thìa muối + 1 thìa tiêu + 1/2 thìa nhỏ. Cà phê ngũ vị hương + 1 thìa cà phê hành tỏi băm nhỏ. Trộn đều tất cả các nguyên liệu, ướp thịt khoảng 1 tiếng.
  • Bước 3 Chuẩn bị thịt dê xào sả ớt: Đặt chảo lên bếp, đun nóng mỡ, cho sả, tỏi và ớt băm vào đảo đều cho thơm rồi cho thịt dê đã ướp vào xào cùng. Xào nhanh tay trên lửa lớn đến khi thịt săn lại thì cho 100ml nước dừa xiêm vào đảo đều, giảm lửa nhỏ, đậy vung đến khi nước gần cạn thì nêm nếm lại gia vị rồi tắt bếp.

https://www.youtube.com/watch?v=rC6UFfdt4Qo

Thịt dê xào sả ớt

Thịt dê xào sả ớt

Thịt dê xào lăn

Nguyên liệu:

  • 500g thịt dê ngon
  • 50g đậu phộng rang giòn
  • 50g nấm tai mèo
  • 1 củ tỏi
  • 1 củ hành tím
  • 3-4 cây sả
  • 1 củ hành tây
  • 4-5 quả ớt nguy hiểm
  • 1 cốc nước cốt dừa
  • 25g bột nghệ
  • 1 quả dứa chín
  • 25g bột cà ri
  • 100g húng quế
  • 50g ngò
  • 50g hành lá
  • Gia vị: sa tế, ngũ vị hương, hạt nêm, bột canh, đường, bột ngọt …

Làm:

Bước 1: Chuẩn bị nguyên liệu

  • Sơ chế thịt dê theo một trong các cách trên.
  • Cắt thành từng miếng vừa ăn.
  • Sả đập dập, cắt khúc, hành khô bóc vỏ rửa sạch cắt khúc nhỏ.
  • Hành tím, tỏi băm nhỏ. Nấm tai mèo ngâm nở, rửa sạch, cắt thành 2-3 khúc nhỏ.
  • Một phần ớt băm nhuyễn, phần còn lại bạn cho thịt dê vào xào cùng.
  • Hành lá, rau húng, rau mùi rửa sạch, cắt khúc vừa ăn.
  • Gọt vỏ và băm nhuyễn gừng.
  • Dứa gọt vỏ, ép lấy nước.

Bước 2: Ướp thịt dê

  • Thịt dê thái mỏng ướp với bột cà ri dê + gừng + sả + tỏi băm + bột ngũ vị hương + hành tím băm + bột canh + hạt nêm. Trộn đều, ướp thịt khoảng 30 phút để thịt ngấm đều các vị.
Xem thêm  Cách bảo quản mật ong được lâu, không bị kiến vào

Bước 3: Nấu thịt dê cuốn lá lốt

  • Đặt chảo lên bếp, đun nóng dầu ăn, cho hành tỏi vào phi thơm, cho gừng vào xào, đến khi có mùi thơm thì cho sả cắt khúc vào đảo đều khoảng 10 phút rồi cho thịt dê vào. đến hòn đảo. Thêm chút đường + bột ngọt + bột nêm rồi đảo nhanh tay trên lửa lớn.
  • Khi thịt chín thì cho nước cốt dừa vào khuấy đều đến khi sôi thì cho ớt tươi và nấm tai mèo vào đảo cùng.
  • Tiếp đến cho rau mùi và hành lá vào đảo đều khoảng 3 – 4 phút rồi tắt bếp, xúc ra đĩa và thưởng thức.
Thịt dê xào lăn
Thịt dê xào lăn

https://www.youtube.com/watch?v=se3EPEPG54Q

Thịt dê xào lăn

Thịt dê hầm thuốc bắc

Nguyên liệu:

  • 4 cái chân dê
  • 2 lít nước hầm xương
  • 2 gói thuốc nam
  • 5 củ hành tím
  • 1 củ tỏi
  • 1 nhánh gừng
  • Ngũ vị hương
  • Đầy đủ gia vị

Làm:

Bước 1: Chuẩn bị nguyên liệu

  • Chân dê sơ chế sạch sẽ, hơ trên lửa hoặc bạn có thể nhờ người bán cạo sạch lớp vỏ ngoài rồi cạo sạch lớp da hơi vàng, rửa sạch, để ráo rồi chặt miếng vừa ăn.
  • Hành, tỏi, gừng bóc vỏ rửa sạch.
  • Hành tây băm nhỏ, tỏi băm nhỏ.
  • Tỏi nghiền.

Bước 2: Ướp chân dê

  • Chân dê ướp với hành tím, tỏi băm + ngũ vị hương. Trộn đều và ướp khoảng 30 phút.

Bước 3: Nấu thịt dê hầm

  • Chuẩn bị một chiếc soong, đổ 1 lít nước hầm xương vào nồi, đun sôi. Khi nước sôi, cho 2 gói thuốc bắc vào nấu cùng. Đun sôi khoảng 5 phút thì cho chân dê vào hầm.
  • Khi nước sôi trở lại, vặn nhỏ lửa và đun trong khoảng 30 phút. Trong quá trình hầm, thỉnh thoảng mở vung vớt bọt.
  • Nấu đến khi thịt chín mềm, nước còn 1/2 thì nêm lại cho vừa ăn, tắt bếp, múc ra đĩa và thưởng thức.
Thịt dê hầm thuốc bắc
Thịt dê hầm thuốc bắc

https://www.youtube.com/watch?v=ULYrJddjyfc

Thịt dê hầm thuốc bắc

Thịt dê hấp

Nguyên liệu:

  • 500g thịt cừu hoặc bụng dê
  • 5 nhánh sả
  • 100g tía tô, lá chanh
  • 1 quả ớt sừng
  • 1 củ hành tím
  • 1 củ tỏi
  • 1 nhánh gừng
  • Đói nghèo lẫn nhau
  • Gia vị: bột ngọt, sa tế, tiêu xanh, đường, muối, bột canh

Làm:

Bước 1: Chuẩn bị nguyên liệu

  • Thịt dê sơ chế cho hết mùi hôi, chặt miếng vừa ăn. Lá tía tô, lá chanh rửa sạch, thái nhỏ.
  • Bóc vỏ sả, cắt khúc.
  • Hành tím, tỏi bóc vỏ, băm nhuyễn.
  • Gừng gọt vỏ, rửa sạch rồi thái lát mỏng.
  • Cắt ớt thành từng lát.

Bước 3: Ướp thịt dê

  • Để món thịt dê hấp thơm ngon và ngọt, bạn nên ướp thịt dê.
  • Nước ướp thịt dê gồm có: hành tím, tỏi băm, sả băm, gừng thái chỉ, hạt nêm, tiêu xanh giã nhỏ, nước mắm, bột canh. Cho hỗn hợp vào máy xay nhuyễn rồi ướp thịt dê. Cách ướp này sẽ giúp thịt dê thấm đều gia vị, khi hấp thịt mềm và thơm. Ướp thịt trong khoảng 10 – 15 phút.
Xem thêm  Mẫu cam kết thực hiện đạo đức nhà giáo (2 mẫu)

Bước 3: Hấp thịt dê

  • Dùng nồi hấp cách thủy, lót 2/3 số sả bên dưới, xếp các miếng thịt lên trên, tiếp tục cho nốt phần lá tía tô, gừng, sả, ớt còn lại vào cùng nồi hấp.
  • Trong khi hấp thịt, bạn pha nước mắm.
  • Nếu có nút chai, hãy sử dụng nút chai; nếu không có sấu thì pha nước chấm.
  • Dùng nước dùng + đường + bột ngọt + dầu hào khuấy đều.
  • Hấp thịt dê trong vòng 40 phút thì tắt bếp, bày ra đĩa và thưởng thức.

https://www.youtube.com/watch?v=JjaAmnpyTR8

Thịt dê hấp

Thịt dê hấp
Thịt dê hấp

Thịt dê nướng sa tế

Nguyên liệu:

  • 400g thịt dê
  • 1 hũ sa tế
  • 1 nhánh gừng
  • 5 nhánh sả
  • rượu trắng
  • 1 củ tỏi
  • Ớt
  • Chao
  • 4-5 muỗng canh mè nướng (mè)
  • Ăn kèm với rau sống
  • Đầy đủ gia vị

Làm:
Bước 1: Chuẩn bị nguyên liệu

  • Bạn có thể chọn sườn dê hoặc đùi dê để làm món dê nướng sa tế. Sơ chế thịt dê, thái miếng vừa ăn.
  • Sả băm nhỏ. Ớt thái nhỏ. Gừng cạo vỏ và băm nhuyễn. Tỏi bóc vỏ, băm nhuyễn.
  • Các loại rau sống rửa sạch, ngâm nước muối loãng 30 phút rồi vớt ra để ráo.

Bước 2: Ướp thịt dê

  • Ướp thịt dê với 1 thìa cà phê muối + 1 thìa cà phê hạt nêm + 1 thìa cà phê bột ngọt + 1 thìa cà phê đường + 1 gói ngũ vị hương + 3 thìa sa tế + 1 thìa cà phê dầu ăn. Trộn đều các nguyên liệu, ướp thịt khoảng 15 – 20 phút.

Bước 3: Làm sa tế

  • Trong khi ướp thịt dê, bạn làm sa tế. Đặt chảo lên bếp, đun nóng một chút dầu ăn rồi cho tỏi băm và sả băm vào đảo đều cho thơm, nêm chút đường, bột ngọt, muối, chút nước đun nhỏ lửa cho đến khi các nguyên liệu quyện đều vào nhau. . rồi tắt bếp.

Bước 4: Nướng thịt dê

  • Xếp lần lượt từng miếng thịt lên vỉ, nướng trên bếp than hồng là ngon nhất. Lật mặt thịt để không bị cháy.

Bước 5: Làm nước chấm

  • Chuẩn bị một chiếc bát nhỏ, cho tỏi băm, ớt băm, đường, bột ngọt, chao, sa tế vào khuấy đều.
  • Đợi thịt chín thì bạn dọn ra đĩa, thưởng thức cùng với rau sống. Khi ăn, rắc một ít mè rang lên trên.

https://www.youtube.com/watch?v=x_kQWGpbQMo

Thịt dê nướng sa tế

Thịt dê nướng sa tế
Thịt dê nướng sa tế

Xương dê nấu măng

Nguyên liệu:

  • Xương dê
  • Măng tươi
  • hành lá
  • Đầy đủ gia vị

Làm:

Bước 1: Chuẩn bị nguyên liệu

  • Xương dê rửa sạch, chần sơ qua nước sôi rồi sơ chế cho hết mùi tanh. Chặt xương thành từng miếng vừa ăn.
  • Làm sạch măng tươi. Nếu lấy măng, sau khi thái thành từng miếng nhỏ, bạn nên luộc qua nước sôi, sau đó vớt ra rửa lại để loại bỏ mùi hăng và đắng của măng. Nếu mua măng nhỏ đã luộc sẵn, bạn cắt thành từng miếng vừa ăn.
  • Hành lá rửa sạch, phần trắng cắt khúc dài 3-4cm, phần lá sau cắt khúc vừa.

Bước 2: Nấu xương dê với măng

  • Cho xương vào nồi hầm khoảng 1 tiếng, nêm thêm chút muối để nước ngọt và ngọt xương. Trong khi hầm xương nếu thấy nổi bọt trắng thì vớt hết ra để nước dùng được trong và ngon.
  • Khi xương mềm, cho măng vào nấu cùng. Nêm thêm gia vị: muối + nước mắm + tiêu + bột ngọt. Nêm nếm cho phù hợp với khẩu vị của gia đình bạn.
  • Khi măng và xương đều mềm thì cho hành lá vào, đảo đều, tắt bếp. Món ăn này rất đơn giản và dễ làm.
Xương dê nấu măng
Xương dê nấu măng
Xương dê nấu măng
Xương dê nấu măng

Dê tái nhợt

Nguyên liệu:

  • 500g bụng heo
  • 2 quả chanh
  • 1 trái ớt tươi
  • Vừng rang (mè)
  • 1 nhánh gừng
  • 1/2 quả dứa (thơm)
  • 4 cây sả
  • 1 phần dừa nạo
  • ngò
  • Đầy đủ gia vị

Làm:

Bước 1: Chuẩn bị nguyên liệu

  • Sơ chế thịt dê, khử mùi hôi của dê.
  • Vắt nước chanh.
  • Ớt thái nhỏ. Sả đập dập.
  • Gừng thái lát.
  • Dứa ép lấy nước.
  • Vừng rang giã nhỏ
  • Lấy phần ngọn của lá rau mùi, rửa sạch.

Bước 2: Ướp và hầm thịt dê.

  • Thịt dê ướp sả + gừng + hạt nêm rồi cho vào nồi hấp khoảng 10 phút.
  • Dùng đũa đâm vào bên trong, nếu xuyên thì lấy thịt ra, cho vào ngăn đá tủ lạnh khoảng 1 – 2 tiếng để thịt săn chắc, không bị vụn, nát.
  • Tiếp theo, thái thịt thành từng lát mỏng.

Bước 3: Làm nước chua ngọt

  • Chuẩn bị một chiếc bát nhỏ để hòa nước. Dùng 2 thìa đường + 1 thìa muối + nước cốt chanh + 3 thìa nước lá dứa + ớt. Trộn tất cả các thành phần.

Bước 4: Làm dê

  • Ngò tây + 2 thìa vừng rang giã nhỏ + 1/2 củ sả băm + 1 chút dừa nạo trộn đều với thịt dê.
  • Tiếp theo, bạn đổ nước chua ngọt lên trên, đảo nhẹ tay cho tất cả các nguyên liệu hòa quyện vào nhau.
  • Cuối cùng bạn chỉ việc bày món ăn ra đĩa và thưởng thức cùng với lá mơ, lá lốt, bạc hà, chuối xanh.

https://www.youtube.com/watch?v=HidlgWkMbdo

Dê tái nhợt

Dê tái nhợt
Dê tái nhợt

Như vậy, trong nội dung bài viết trên đây, DaiLy Wiki đã cập nhật cho bạn thông tin về “Top 7 món ăn chế biến từ dê ngon nhất❤️️”. Hy vọng thông qua những gì bài viết “Top 7 món ăn chế biến từ dê ngon nhất” đã chia sẻ có thể giúp bạn đọc thêm nhiều thông tin về “Top 7 món ăn chế biến từ dê ngon nhất [ ❤️️❤️️ ]”.

Bài viết về “Top 7 món ăn chế biến từ dê ngon nhất” được sưu tầm và đăng bởi admin DaiLy Wiki vào ngày 2022-10-01 16:42:18. Cảm ơn bạn đã đọc bài tại Dailywiki.org

Rate this post
Continue Reading

Blog

https://mobitool.net/chuyen-noi-lam-viec-thi-quyet-toan-thue-tncn-nhu-the-nao.html

Published

on

https://mobitool.net/chuyen-noi-lam-viec-thi-quyet-toan-thue-tncn-nhu-the-nao.html

Như vậy, trong nội dung bài viết trên đây, DaiLy Wiki đã cập nhật cho bạn thông tin về “https://mobitool.net/chuyen-noi-lam-viec-thi-quyet-toan-thue-tncn-nhu-the-nao.html❤️️”. Hy vọng thông qua những gì bài viết “https://mobitool.net/chuyen-noi-lam-viec-thi-quyet-toan-thue-tncn-nhu-the-nao.html” đã chia sẻ có thể giúp bạn đọc thêm nhiều thông tin về “https://mobitool.net/chuyen-noi-lam-viec-thi-quyet-toan-thue-tncn-nhu-the-nao.html [ ❤️️❤️️ ]”.

Bài viết về “https://mobitool.net/chuyen-noi-lam-viec-thi-quyet-toan-thue-tncn-nhu-the-nao.html” được sưu tầm và đăng bởi admin DaiLy Wiki vào ngày 2022-10-01 16:41:16. Cảm ơn bạn đã đọc bài tại Dailywiki.org

Rate this post
Xem thêm  Cách bảo quản mật ong được lâu, không bị kiến vào
Continue Reading

Trending